loading

Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije

  • Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije
  • Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije
  • Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju, spomenik kulture visoke prve kategorije, prema zapisima Župe izgrađena je između 1350. i 1390. godine. To je jednobrodna kasnogotička građevina, više puta pregrađivana. Uz glavno pročelje nalazi se kasnobarokni zvonik. Potporni piloni koji nose križni barokni svod u crkvenoj lađi, a ugrađeni su nakon potresa 1880. godine, tvore bočne niše, nalik na plitke kapele. Ulazna vrata iz 1805. godine izrađena su od kovanog željeza, a veliko brončano raspelo rad je hrvatskog poznatog kipara Antuna Augustinčića (1942). Svetište i crkva detaljno su obnovljeni 2000. godine. Istu se može posjetiti u vrijeme održavanja mise, svakodnevno od 8,00 i 11,00 sati.

Pored župne crkve BDM u Tuhlju, a prigodom 150. godišnjice ukazanja Majke Božje u Lourdesu, 2008. godine je podignuta lurdska špilja ukazanja Njoj u čast i zahvalu. Sedam godina kasnije, 2015. godine napravljene su i nove postaje križnog puta na prostoru između župne crkve i župnog dvora s ciljem poticanja ljudi na pobožnost Majci Božjoj kao i Muci Isusovoj.

Tako se svako veće vjersko događanje u župi održava pred špiljom Majke Božje Lurdske, a molitva na postajama križnog puta tijekom čitave korizme, petkom i nedjeljom, te za blagdana Velike Gospe u trodnevnici i na sam dan kad se odvija križni put u slavu Muci Isusovoj.

Središnji Tuheljski trg ispred ulaza u župni cintor krasi kip Bezgrešnog Začeća Marijina. Današnji kip je novi, a postolje i stup na kojem stoji potječu iz 1892. godine. Kip je podignut milodarima tuheljskih župljana. 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija