loading

Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije

  • Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije
  • Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije
  • Župni dvor i Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije

Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije, spomenik kulture visoke prve kategorije, prema zapisima Župe izgrađena je između 1350 – 1390. godine. To je jednobrodna kasnogotička građevina, više puta pregrađivana. Uz glavno pročelje nalazi se kasno barokni zvonik. Potporni piloni koji nose križni barokni svod u crkvenoj lađi, a ugrađeni su nakon potresa 1880. godine, tvore bočne niše nalik na plitke kapele. Ulazna vrata iz 1805. godine su izrađena od kovana željeza a veliko brončano raspelo rad je hrvatskog poznatog kipara Antuna Augustinčića (1942). Svetište i crkva detaljno su obnovljeni 2000. godine.

Pored župne crkve BDM u Tuhlju a prigodom 150. godišnjice ukazanja Majke Božje u Lurdu, 2008. godine je podignuta lurdska špilja ukazanja Njoj u čast i zahvalu.  2015. godine napravljene su i nove postaje križnog puta na prostoru između župne crkve i župnog dvora sa ciljem poticanja ljude na pobožnost Majci Božjoj kao i Muci Isusovoj svjedočeći svim ljudima dobre volje, živom vjerom s izgrađenom špiljom i križnim putem.

Tako je za svako veće vjersko događanje u župi prigodni prostor za to pred špiljom Majke Božje Lurdske, a postaje križnog puta tijekom čitave korizme petkom i nedjeljom kao i prigodom blagdana Velike Gospe u trodnevnici kao i na sam dan, služe za slavljenje pobožnosti križnog puta u Muci Isusovoj.

Na središnjem Tuheljskom trgu ispred ulaza u župni cintor, stoji kip Bezgrešnog Začeća Marijina. Današnji kip je novi, a postolje i stup na kojem stoji potječu od 1892. godine. Kip je podignut milodarima tuheljskih župljana. 

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija