map Zagorje Travel Biserzagorja 360
loading

Cesarska gora

  • Cesarska gora
  • Cesarska gora

Cesarska gora ponosno se nadvila nad grad Klanjec – od rijeke Sutle na zapadu do Cesarske Vesi na istoku. Najviši vrh Japica doseže 511 m nadmorske visine. Od 1949. godine zajedno sa susjednom Risvičkom gorom i rijekom Sutlom, zaštićena je kao prirodna rijetkost odnosno kao značajni krajobraz, ponajprije zbog bogatstva prirodnih i kulturno – povijesnih vrijednosti.  Područje Cesarske gore prekriveno je šumom bukve, hrasta kitnjaka i običnog graba te šumskom zajednicom hrasta medunca i crnog graba. Stanište je mnogih zaštićenih i rijetkih ugroženih biljaka od kojih ističemo hrvatsku peruniku, hrvatski karanfil, kranjski ljiljan, panonsku djetelinu… Bogatstvo i vrijednost Cesarske gore očituju se u  prisutnosti brojnih vrsta. Tamo obiluje 71 vrsta ptica, 68 vrsta danjih i 522 vrste noćnih leptira, 37 vrsta lišajeva, 30 vrsta saproksilnih kornjaša, 20 vrsta sisavaca, sedam vrsta gmazova i mnogih drugih vrsta…

Ljepotu Cesarske gore prepoznala je i plemićka obitelj što potvrđuju ostaci utvrde Cesargrad koja datira još iz 13. stoljeća. Ta je utvrda 1573. godine u Seljačkoj buni opljačkana i zapaljena. 

Za ljubitelje prirode uređena je i kružna eko staza Cesarskom gorom duljine 4,5 kilometra. Uz stazu su postavljene edukativne ploče s informacijama o biljnom i životinjskom svijetu, fosilnom bogatstvu i drugim zanimljivostima ovoga područja. Podno vrha smjestio se i Planinarski dom HPD-a Cesargrad, lako dostupan s više markiranih planinarskih staza a kojim upravlja HPD Cesargrad Klanjec.