loading

Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića

  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića

Galerija Antuna Augustinčića nalazi se u gornjem dijelu grada Klanjca a zasnovana je 1970. godine kada je jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara i predstavnika moderne umjetnosti, Antun Augustinčić svom rodnom mjestu Klanjcu poklonio vlastiti kiparski opus stvoren tijekom 50 godina stvaranja. Njegova najznačajnija djela su, po čemu je poznat široj javnosti – monumentalni spomenici Mir u New Yorku, postavljen uz zgradu Ujedinjenih naroda, te Spomenik seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.

Sama Galerija je otvorena za javnost 1976.godine a sadašnja ekspozicija temelji se na stalnom postavu od 1990. godine  koji obuhvaća dvije međusobno povezane cjeline: unutarnji postav podijeljen na intimnu plastiku, portrete i javne spomenike, te prekrasni park skulptura uokolo Galerije.  Neki od naj značajnih radova su Muški torzo iz 1927., Ženski torzo u pokretu, portreti Josipa Broza Tita i Miroslava Krleže te modeli i skice za spomenike Mir, Rudar, Spomenik Kraljeviću Marku i drugi. Okolni park skulptura krasi 15ak kipova stilski ukombiniranih u prirodni ambijent. Sam park mjesto je odmora ljubitelja umjetnosti i prirode ali i mjesto održavanja manjih priredbi.

Na udaljenosti svega 50ak metara od Galerije Antuna Augustinčića, smjestio se i Studio Galerije otvoren 2016. godine. Sam prostor nudi mogućnost razgleda muzejskog depoa i izložbenog prostora, a restauratorska, stolarska i fotografska radionica omogućuju aktivno uključivanje svih posjetitelja. Potrebno je naglasiti da su pojedine radionice namijenjene i osobama s invaliditetom a opremljenost naj suvremenijom tehnologijom posjet Studiju Galerije pretvara se u nezaboravljiv doživljaj za djecu i odrasle.

Pored stalnog postava Galerije, posjetitelji će tijekom godine uživati i u brojnim izložbama, simpozijima i drugim događanjima koja se ovdje priređuju. Javno parkiralište se nalazi u neposrednoj blizini a omogućen je pristup i posjetiteljima s invaliditetom. Radno vrijeme, cijene ulaznica i druge korisne informacije o Galeriji Antuna Augustinčića možete pronaći na linku: http://www.gaa.mhz.hr/  

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija