map Zagorje Travel Biserzagorja 360 Anketa
loading

Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića

  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića
  • Galerija i Studio galerije Antuna Augustinčića

Galerija Antuna Augustinčića nalazi se u gornjem dijelu grada Klanjca. Zasnovana je 1970. godine kada je Antun Augustinčić, jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara i predstavnika moderne umjetnosti, svom rodnom mjestu Klanjcu darovao vlastiti kiparski opus stvoren tijekom 50 godina stvaranja. Njegova najznačajnija djela su monumentalni spomenici Mir u New Yorku, postavljen uz zgradu Ujedinjenih naroda i Spomenik seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.

Galerija je otvorena za javnost 1976. godine, a sadašnja ekspozicija temelji se na stalnom postavu od 1990. godine koji obuhvaća dvije međusobno povezane cjeline: unutarnji postav podijeljen na intimnu plastiku, portrete i javne spomenike, te prekrasni park skulptura oko Galerije. Neki od najznačajnijih radova su Muški torzo iz 1927. godine, Ženski torzo u pokretu, portreti Josipa Broza Tita i Miroslava Krleže te modeli i skice za spomenike Mir, Rudar, Spomenik Kraljeviću Marku i drugi. Okolni park skulptura krasi 15-ak kipova stilski usklađenih u prirodni ambijent. Uz njegovu iznimnu kulturnu vrijednost, park je mjesto odmora ljubitelja umjetnosti i prirode, ali i mjesto održavanja manjih priredbi.

Na udaljenosti svega 50-ak metara od Galerije Antuna Augustinčića, smjestio se i Studio Galerije otvoren 2016. godine. U studiju se mogu razgledati muzejski depo i izložbeni prostor, a u restauratorskoj, stolarskoj i fotografskoj radionici posjetitelji se mogu aktivno uključiti u stvaranje. Potrebno je naglasiti da su pojedine radionice namijenjene osobama s invaliditetom, a zahvaljujući suvremenoj tehnološkoj opremi, posjet Studiju Galerije pretvara se u nezaboravan doživljaj, kako za djecu tako i za odrasle.

Pored stalnog postava Galerije, posjetitelji će tijekom godine uživati u brojnim izložbama, simpozijima i drugim događanjima koja se ovdje priređuju. Javno parkiralište se nalazi u neposrednoj blizini, a omogućen je pristup i posjetiteljima s invaliditetom. Radno vrijeme, cijene ulaznica i druge korisne informacije o Galeriji Antuna Augustinčića možete pronaći na poveznici: http://www.gaa.mhz.hr/  

Virtualno prošetajte Galerijom i parkom oko Galerije: Park Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec – Google karte ili Studiom Galerije smještenog u blizini.